Lola Lik

Amsterdams meest verrassende broedplaats

identiteit & website

LOLA Lik is een incubatie-ruimte voor vernieuwing in de voormalige Bijlmerbajes. Een collectief van ondernemers, sociale initiatieven en kunstenaars bouwen hier samen op basis van nieuw gevonden vrijheid.

De Bijlmerbajes, een sombere plek waar lange tijd Amsterdams beruchtste criminelen verbleven. Een plek waar menig Amsterdammer best nieuwsgierig naar is…

De gevangenen waren nog maar net vertrokken toen wij samen met LOLA (Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam) begonnen om deze grauwe ‘lik’ (Amsterdamse slang voor gevangenis) om te toveren tot een bruisende hotspot en ontmoetingsplaats voor Amsterdammers en bewoners van het naastgelegen AZC. 

Wij hebben het concept en de dynamische identiteit ontwikkeld – een identiteit die het levende karakter en de mogelijkheden van de nieuwe Lik uitstraalt en die altijd door kan ontwikkelen doordat de nieuwe ‘bewoners’ hun eigen lik verf toe kunnen voegen. De bijbehorende website biedt een podium om de activiteiten en ‘bewoners’ van LOLA Lik te delen.

Toen wij startten met het ontwerpen van de identiteit, was de Favela Painting Foundation het naastliggende AZC onder handen aan het nemen door het gebouw van vrolijke nieuwe kleuren te voorzien. Aangezien een sterke samenwerking tussen de twee locaties al vanaf het begin op de agenda stond, leek het ons meer dan logisch ze samen te brengen – en hoe kan dat beter dan door dezelfde kleuren te voeren?

Iedereen draagt zijn steentje bij, voegt zijn lik verf toe – en elke lik is daarbij uniek. De handgetekende likken verf voegen op die manier een unieke twist toe aan het logo. Daarmee wordt niet alleen de incubatie-ruimte, maar ook het logo dynamisch.

Voor de website van LOLA Lik hebben we gebruik gemaakt van 3 uitgangspunten; De ruimtes in het gebouw, de evenementen die er plaatsvinden, en het allerbelangrijkste; de mensen die er bij betrokken zijn. Zonder mensen is er immers geen LOLA Lik.

Op 31 december 2017 sloot Lola Lik na 1,5 jaar haar deuren zoals gepand. Dit wegens beleidsplanen van de Gemeente Amsterdam. Ben je toch nieuwsgierig naar deze hotspot? Je kunt de site nog steeds bezoeken: www.lolalik.nl