Man among Men

Vrijmetselaars: broederschap, raadselachtig & doodnormaal

boek

In het fotoboek Man Among Men opent documentaire fotografe en filmmaker Juliane Herrmann de deuren naar een eeuwenoud genootschap dat normaal gesproken gesloten blijft voor het grote publiek: De Vrijmetselaars. Dit geheime broederschap vindt zijn oorsprong in de laat middeleeuwse Steenhouwers. Tegenwoordig is Vrijmetselarij in verschillende vormen over de gehele wereld terug te vinden met een geschat ledenaantal van zo’n zes miljoen mensen.

Wij hadden het genoegen om dit speciale en luxueuze boek in nauwe samenwerking met Juliane Herrmann te maken.

Herrmann heeft de afgelopen vijf jaar Vrijmetselarij op verschillende plekken over de hele wereld gedocumenteerd en gaat daarmee verder dan de geheimhouding en het occultisme dat meestal de publieke perceptie van de groep beslaat. In plaats daarvan richt ze in dit boek haar lens op wat men in de hedendaagse wereld aantrekt tot Vrijmetselarij: de zoektocht naar identiteit en het behoren tot een groep. Naast het uitgebreide interieur van verschillende loges, portretteert Herrmann de leden van het broederschap, ritualistische stillevens en de dagelijkse achtergrond van het leven in een loge. Door zowel het raadselachtige als het normale leven vast te leggen, onthult ze een complex, humoristisch en soms tegenstrijdig beeld van hedendaagse vrijmetselarij.

Het werk van Herrmann vraagt om een speciale uitgave – en daar worden wij natuurlijk extra enthousiast van! De teksten in dit boek zijn gedrukt met donkerblauwe inkt waardoor de foto's een warmer karakter krijgen. Op enkele pagina's zijn zinnen gedrukt in transparante hoogglans inkt (spot-UV) om het geheime karakter van de vrijmetselaars te beaccentueren en de omslag is bekleed met blauw fluweel en wordt afgemaakt door gouden folie-druk.

Dit boek is gepubliceerd ter gelegenheid van het 300-jarige jubileum van hedendaagse vrijmetselarij. Het wordt officieel gepresenteerd tijdens Unseen Amsterdam en is vanaf heden te vinden in de boekhandel of online via Uitgeverij Lecturis.