Publicaties C.o.c.o.i. China 2016

Instructies en beperkingen inzetten t.b.v. interpretatie

Series van 3 catalogi voor C.o.c.o.i.

In November 2016 hebben we wederom C.o.c.o.i. workshops gegeven aan drie verschillende kunstacademies in China.

De kernvraag voor deze editie was "Hoe kun je beperkingen en instructies in ontwerp inzetten om uit te dagen tot (her)interpretatie?". Met verschillende opdrachten gerelateerd aan systematisch ontwerp (en de benadering daarvan) hebben we de focus gelegd op hoe een ontwerper regels/instructies kan ontwerpen om zo het publiek uit te dagen tot interactie met het ontwerp.

De resultaten van de drie workshops werden gedeeld met een groter publiek middels een expositie, waar deze publicatie deel van uitmaakt.

Het thema van deze workshops (systematisch denken) hebben we ook in de (productie van) publicaties zelf doorgevoerd. We hebben een systeem opgezet waarin de deelnemers aan de workshop werden uitgenodigd om hun werk tentoon te stellen aan de hand van een aantal regels.

De ingredïenten van ons systeem:

  1. Met tape hebben een frame op een witte muur (in een fotostudio) geplakt.
  2. We hebben de deelnemers aan de workshop gevraad om hun werk in of rondom het frame te exposeren. Dit frame is in de publicatie op elke pagina op dezelfde plek geplaatst. Er was geen vaste methode van presenteren, zolang de vorm van de presentatie maar aansloot op het werk.
  3. Dit hebben we vervolgens gefotografeerd.
  4. Uit alle foto's hebben we één foto per student geselecteerd en nabewerkt zodat iedere student zijn/haar eigen pagina in de publicatie kreeg. Deze foto's hebben we in de publicatie geplaatst.
  5. Tot slot hebben we rechts van het frame (een ruimte die we bewust vrij hebben gehouden tijdens het fotograferen) informatie toegevoegd met betrekking tot de school, de student en details/kernwoorden over het werk zeflf.

Dit concept hebben we drie keer uitgevoerd zodat elke academie een eigen publicatie heeft. We zijn erg blij met het resultaat, niet alleen omdat het een mooi eindresultaat heeft opgeleverd maar juist ook omdat het systeem in de totstandkoming van de publicatie een belangrijke rol heeft gespeeld.

Voor elke academie hebben we een op maat gemaakte omslag geproduceerd door ter plekke ingredïenten (objecten) voor de omslag te verzamelen. Hierdoor geeft de omslag een mooi beeld van de academie, de fotostudio en de omgeving waarin gefotografeerd en gewerkt is.
De publicaties werden vervolgens geprint en gebonden bij lokale print-shops, op of net naast de campus. Hierdoor heeft iedere publicatie een nog specifiekere identiteit gekregen, gerelateerd aan de academie.

Deze publicaties zijn gemaakt in samenwerking met Yi Shu, onze partner voor C.o.c.o.i. China.